Uddannelsesloftet er fjernet – hvad betyder det?

Uddannelse og undervisning

Studerende raserede, da loven om uddannelsesloftet trådte i kraft i 2016 med stemmer fra Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne. 50.000 mennesker skrev under på et borgerforslag om at afskaffe uddannelsesloftet, og mange studerende begyndte pludselig at grue for, om de have taget det rigtige valg.  

 

Hvad betød loven? 

Loven, der trådte i kraft, betød nemlig at det ikke længere var tilladt at begynde på en ny uddannelse af samme uddannelsesniveau, som du havde i forvejen. For mange betød det, at deres uddannelsesplan blev ødelagt, da de havde tilrettelagt efter at tage to uddannelser.  

Det gik blandt andet ud over studerende på sygeplejerskeuddannelsen, som gerne ville fortsætte med at læse en bachelor i medicin på universitetet.  

Der var også mange unge, der måtte droppe ud af deres uddannelser, fordi de pludselig følte sig fanget i deres valg. Unge studerende begyndte at føle sig presset, og nogle mener, at det virkelig var dette, der satte gang i den præstationskultur, vi lever i i dag.  

En lille justering 

D. 31. januar 2020 blev der afholdt et pressemøde på Slotsholmen, hvor det blev offentliggjort, at der ville indtræde en modificering af loven om uddannelsesloftet. Den lille justering bød på, at man godt måtte tage en uddannelse på samme niveau, som man tidligere havde gjort, såfremt det var seks år siden, man havde afsluttet sin uddannelse. Originalt betød loftet, at det kun var tilladt at begynde på en ny uddannelse, hvis den var et niveau over en tidligere afsluttet uddannelse.

Det var dog ikke en justering, der vandt meget glæde og begejstring i universitetsmiljøet. Mange unge følte stadig ikke, at deres behov blev imødekommet, og det ville stadig forsinke de unge, der ønskede at tage to “lige uddannelser”.  

 

Hvorfor afskaffes loven?  

Man kan undre sig over, hvorfor man vedtager en lov blot for at afskaffe den igen nogle år senere.  

Ironisk nok handler loven meget om at få lov til at ændre mening undervejs. For vi er alle mennesker, der kan lave fejl, og det var også hvad der var sket fra politikernes side, mener Mette Frederiksen. Efter at have talt med flere unge, der følte sig pressede under uddannelsesloftet, blev der sat gang i en snak om at afskaffe uddannelsesloftet igen.