Sådan skriver du en god jobansøgning

Uddannelse og undervisning

Skal du i gang med at skrive din første jobansøgning, men er du i tvivl om, hvordan du skal gribe det an? Det kan måske især være angstprovokerende, hvis man lige har fundet drømmestillingen ude på jobmarkedet. Men bare rolig, vi har lavet en nem og overskuelig guide, så du kommer godt i gang!

 

En fængende overskrift

Du skal ikke regne med, at din kommende arbejdsgiver kommer til at bruge lang tid på at læse din jobansøgning. Sandsynligvis sidder han eller hun med en stor stak, som køres igennem forskellige sorteringsrunder.  

I første runde vil alle de jobansøgninger, der ikke hurtigt skiller sig ud blive sorteret nådesløst fra. Derfor er det vigtigt at have en fængende overskrift, så du minimum er sikret at overleve første sorteringsrunde.  

 

Forhold dig motiveret 

Hvis du har fundet din drømmestilling, må du også være meget motiveret for få jobbet. Det kan gøre jobansøgningsskrivningen mere skræmmende, men din motivation kan absolut også bruges til noget positivt!  

Forsøg, inden du skriver det rent, at reflektere over, hvorfor du gerne vil have jobbet. Er du motiveret, fordi du synes, du passer perfekt til jobbet? Er der noget specielt ved virksomheden, du finder særligt positivt? Det er vigtigt, at du giver modtageren et indtryk af, at du søger stillingen, fordi du motiveret til det.

Få ord på dine kompetencer 

For nogle kan det være svært at sætte ord på de kompetencer, man har erhvervet i løbet af sin uddannelse. Hvis du fx har en uddannelse i Filosofi, nytter det ikke noget at skrive, at du ved en masse som Platon. Det er der sandsynligvis ikke mange, der er interesserede i at vide. Fortæl i stedet for, at fordi du har læst og analyseret så mange filosofiske tekster, at du har fået meget formidlingserfaring.  

Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal sætte ord på dine kompetencer, kan du eventuelt snakke med dine medstuderende om udfordringen og høre, hvad de har skrevet. Der er desuden ofte hjælp at hente inde under ens studieordning. 

 

Sælg din personlighed og faglighed

Husk, at du skal fortælle virksomheden, hvorfor de skal ansætte netop dig. Du skal fortælle dem, hvorfor de skal vælge dig fremfor en række andre potentielle kandidater.  

For at overbevise dem om dette, skal du sælge både lidt af din personlighed og faglighed. Hvis du er udadvendt og nem at snakke med, så skriv det i din ansøgning. Du skal naturligvis ikke fremhæve dine dårlige kvaliteter – for det er der heller ikke nogen af dine konkurrenter, der kommer til at gøre, så det vil ikke være retfærdigt over for dig selv.  

 

Kort og høflig afslutning 

Sidst men ikke mindst skal du afslutte din ansøgning med en høflig besked, som lægger op til et respons fra deres side. Noget i retningen af “Jeg glæder mig til at høre fra jer”.