Sådan bliver du klar til at træde ind på arbejdsmarkedet

Uddannelse og undervisning

At være studerende kan være en meget teoritung tid. Det kan være svært at finde overskud til at gøre andet end at få læst pensum. Men nogle gange er det faktisk bedre at skubbe pensum til side og bruge sin tid på andre mere hensigtsmæssige ting – for ja, det kan faktisk godt være mere hensigtsmæssigt at bruge sin tid på noget andet, hvis man ønsker at være komplet karrierekompetent, når universitetstiden er slut. 

 

Få et relevant studiejob 

Det er ikke en selvfølge, at der vil blive spurgt ind til dit karakterudskrift til alle kommende jobsamtaler. Mange arbejdsgivere vil hellere ansætte en, der har erhvervserfaring end en, der har fået rene 12-taller gennem sin universitetstid. Det kan give potte at markere, at man har haft mod på at træde ud fra universitets rammer. For selvom gode karakterer viser engagement, så er det endnu vigtigere at vise, at man har erfaring, der beviser, at man også kan noget i “den virkelig verden”.  

Husk karrierevejledning 

For nogle kan det faktisk være ubehageligt at opsøge en karrierevejleder. Det er måske også meget naturligt, for det indebærer jo en konfrontation med fremtiden, som kan virke skræmmende.  

De fleste videregående uddannelser tilbyder dog gratis karrierevejledning, og vi anbefaler klart, du benytter dig af det.  

Du kommer sandsynligvis derfra med en forventningsafstemning om din fremtid, får reflekteret over hvad dit drømmejob er og får hjælp til at udarbejde en plan, der kan føre dig i den rigtige retning mod det.  

Der er også nogle, der har svært ved at klarlægge deres kompetencer. En karrierevejleder kan hjælpe dig med at udarbejde et attraktivt CV og sætte ord på dine kompetencer. Du kan også få råd til jobsamtalen, lønforhandling og andre fremtidige karriereudfordringer.  

 

Tag til relevante karriereevents 

Hvis du er indskrevet på universitetet, så har du sandsynligvis oplevet, at der bliver afholdt forskellige karriereevent fra tid til anden. Det er måske en mulighed, du tidligere har skubbet til side, fordi du har haft travlt med at læse eller har synes, at det virkede kedeligt.  

Men events som disse er oprettet netop for studerende som dig. Dem, der lige har brug for et lille ekstra skub hen imod networking. Mange af karriereeventsene handler nemlig om at skabe et link mellem dig, som fagperson, og potentielle arbejdsgivere.