Hvordan skal vi forholde os til, at vores madvaner påvirker miljøet?

Mad og drikkevarer

I dag er der tale om grøn omstilling på alle parametre. Vi skal huske at slukke lyset, tage offentlig transport og forsøge at nedsætte behov for flyrejser. Men særligt sensitive bliver folk, når man begynder at tale om, at vi bør ændre madvaner. 

 

Grøn er det nye sort 

Det er ikke længere nogen nyhed, at verden gennemgår klimaforandringer. Det er efterhånden blevet “cool to care”, hvilket har resulteret i mange nye bæredygtige produkter, fx er flere klassiske skønhedsprodukter blevet nyfortolket i bambus.

Den samme motivation har ramt madindustrien, hvor der både opstår mange nye producenter, og hvor nuværende producenter forsøger at imponere med nye vegetariske og veganske tiltag. Du kan efterhånden købe veganske og vegetariske alternativer til kød i alle supermarkeder i Danmark.  

Produkterne er kommet på markedet, fordi efterspørgslen har været stor nok. Der er nemlig sket en enorm stigning i antallet af veganere og vegetarer i løbet af de sidste 5 år. I år blev det estimeret, at 2,5 % af den danske befolkning lever vegetarisk, hvilket svarer til en imponerende mængde på 140.000 danskere. Heraf er en del af dem veganere. 

Størstedelen af Danmark spiser dog stadig kød, og det er måske heller ikke så underligt, når man overvejer, hvor stærk en kødkultur der eksisterer i Danmark. For mange er kød nemlig ikke bare smag (selvom det også udgør en stor del af argumentationen for kødspisning), det er også kultur og traditioner, som det er svært at ændre på. 

 

Madkultur er svær at ændre 

Så alt imens vi alle råber i munden på hinanden om, hvad vi bør ændre og dømmer hinanden for ikke at gøre mere, er maden måske den sværeste vane at ændre. Der er mange følelser forbundet med mad, hvorfor logik og gode argumenter ikke virker på de, der virkelig elsker CO2-syndigt mad.  

I dag raser veganer/kødspiser-debatten på diverse sociale medier, og kampen er sandsynligvis langt fra slut.  

Der er dog også mange andre ting man kan ændre for miljøets skyld uden at røre ved sine madvaner. Ellers kan man eksperimentere med at være flexitar eller starte med en kødfri dag i ugen. Man behøves selvfølgelig heller ikke at lave en grøn omstilling, men det er vel god stil at bidrage til et mindre CO2-udslip? Det er også manges holdning, at ansvaret alene ligger hos politikerne, som skal sikre at de store virksomheder tager et miljømæssigt ansvar gennem “grøn lovgivning”. Man oplevede også i år til folketingsvalget, at miljøet havde fået en langt højere prioritering i de fleste partiers valgkamp.

Vi synes, det vigtigste er, at man har det godt med sig selv og kan stå inde for sine valg.

Hvad er din holdning til emnet?