Ramt af forkølelse? Dette kan du selv gøre!

Helse, skønhed og pleje

Åh nej .. Nu igen

Når de kolde måneder begynder at tage fat, så betyder det også for mange, at der er en forkølelse på vej. De fleste bliver ramt af en forkølelse 1-2 gange om året, og det er altid en irriterende proces, man skal igennem, når det rammer én. Du har måske din helt egen metode til, hvordan du plejer at håndtere det, når forkølelsen rammer. Hvis ikke, eller hvis du leder efter nye tricks, så læs med her, hvor vi præsenterer dig for de bedste råd til, hvordan du sparker forkølelsen væk. Eller i hvert fald giver dig selv de bedste forudsætninger for det.

 

Giv dig selv væske

Når vi har en virus i kroppen, sveder vi mere. Det betyder også, at vi er mere dehydrerede, end normalt. Kroppen fungerer ikke optimalt, når den er dehydreret, og den har især svært ved at bekæmpe en virus, mens den er det. Din krop bruger nemlig kropsvæsken til at skylle smuds og virus væk fra slimhinderne, og det har den, logisk nok, ikke mulighed for, hvis den ikke har væsken til det. En god huskeregel er, at for hver grad din kropstemperatur stiger, over de normale 37 grader, skal du drikke 1,2 liter vand mere, end de anbefalede to liter.

Ingefær & honning

Der er også bestemte madvarer, som er særligt fordelagtige, når man vil bekæmpe sygdom. Heriblandt finder du blandt andet ingefær og citrusfrugter. Ingefær modvirker sygdom, fordi det forhindrer, at sygdommen kan sætte sig fast i svælget og næsen. Honning kan virke lokalbedøvende, fordi det kan lægge en hinde over dit ømme svælg, så du ikke påvirkes for meget af det. Du kan med fordel lave en kop grøn te med både ingefær og honning – te er nemlig også lidt af et lægemiddel, når det kommer til forkølelse. Te indeholder mange antioxidanter, som kan hjælpe din krop med at bekæmpe den virus, der er i din krop under en forkølelse.

 

En god, lang nattesøvn

Et af de tidspunkter, hvor vores kroppe virkelig restituerer, er mens vi sover. Her skal kroppen nemlig ikke fokusere på at holde sig i gang. Forsøg derfor gerne at komme i tidligt i seng og sove længe, hvis du har mulighed for det. Forsøg også gerne at sove med hovedet hævet, når du ligger i din seng. I denne position løber snottet nemlig ned i dit svælg – fremfor at stoppe din næse til, og det medvirker også til at komme hurtigere ud af sygdommen.

 

Plantpower

Man har i mange år brugt den medicinske blomst, solhat, til at bekæmpe forkølelse, men også til andre helende formål, som fx til hjælp mod sår eller forbrændinger. Blomsten kan tages i dråber eller kapsler og siges at kunne hjælpe dig af med forkølelsen helt op til 1 1/2 døgn tidligere end ellers.