Surf sikkert med en VPN

IT

Du deler dine personlige oplysninger

Der er god grund til at tage sine forbehold, når man surfer på nettet. Ofte skal man opgive sine personoplysninger for overhovedet at få lov til at surfe rundt på en bestemt side. Du har sikkert lagt mærke til det, når der popper en dialogboks op på midten af din skærm, som ikke forsvinder, før du har interageret med den. Mange af os trykker nok bare “accepter”, så vi hurtigt kan vende tilbage til vores dagsorden. Det er egentlig forståeligt nok, for det er svært at have sin tålmodighed med, når man er på nettet. Det er det måske, fordi vi er vant til, at det går hurtigt de fleste steder.

Selv hvis du er på en side, som ikke benytter sig af cookies, oplyser du stadig din IP-adresse, når du går ind på en hjemmeside.

Hvordan fungerer det?

Når du opskriver dig hos en internetudbyder, bliver du tildelt en IP-adresse, som er helt unik. IP-adressen er den samme for alle dine elektroniske apparater. Når du går ind på en hjemmeside, får du først adgang, når hjemmesiden, du vil ind på, har gemt din IP-adresse. Din IP-adresse ender derfor med at blive gemt på en række forskellige servere, hvilket i sidste ende gør dig mere sårbar over for hackere.

 

Installer en VPN

Men, du kan heldigvis gøre noget for at sikre din egen færden online. Du kan nemlig installere en VPN, som forbindes til internettet og skjuler din aktivitet, så hackerne ikke kan opspore dig. Alle de sites, du går ind på forbliver derfor private. Man kan også bruge en VPN til “mindre vigtige” formål, som fx at tilgå det amerikanske Netflix ved at narre Netflix til at tro, at du tilgår tjenesten fra en amerikansk stat.

Hvordan virker VPN’en? 

En VPN går ind og krypterer din internettrafik, så hackere ikke har adgang til de informationer, der svæver mellem serveren og din enhed.

Man kan forholde sig lidt til en VPN som med et filter – bare omvendt. Lad os uddybe: I stedet for at fjerne noget skidt, som fx et vandfilter gør, så tilføjer en VPN noget, som betyder, at der ikke længere eksisterer en uhindret vej mellem enhed og server.