Sådan laver du din egen surdej!

Mad og drikkevarer

Hvorfor surdej?

Ja, hvorfor egentlig begynde at lave en surdej, når man sagtens kan bage uden? Gær får jo dejen til at hæve, og der er jo meget surdejsfrit brød, som smager godt. Men. Der er altså en grund til, at folk gider at tage sig tid til at lave en surdej. Et surdejsbrød har nemlig en helt særlig, sur smag, som man ikke kan skabe med gær. Derudover er surdej fantastisk til at skabe en sej midte og en sprød skorpe – så der er altså grund til at kaste sig ud i en surdej!

 

Surdej, step 1

Bland lige meget vand og mel i en glaskrukke (du kan eventuelt købe en hyggelig en i genbrug!). Melet skal dog være halv hvedemel og halv fuldkornshvedemel eller rugmel. Så hvis du fx bruger 3 dl vand, skal du tilsvarede have 3 dl mel – 1,5 dl hvedemel og 1,5 groft mel. Stil glaskrukken et neutralt sted – hverken for koldt eller varmt – og endelig ikke i solen! Her lader du krukken stå i 2-3 dage uden låg.

 

Surdej, step 2

I løbet af 2-3 dage vil din surdej begynde at hæve. Der er også risiko for, at den begynder at lave skorpe eller får en brun væske på toppen. Hvis det sker, så skal du blot fjerne det og smide det ud. Det har ikke ødelagt din surdej, men det er vigtigt at fjerne det.

Surdej, step 3

På 3. dagen er det endelig tid til at fodre din surdejsbaby! Fodr den med vand og mel, gerne halvdelen af mængden, du fodrede den første gang! Husk at rør godt, til der ikke er nogen klumper i dejen! Det er vigtigt, at den er glat!

Surdej, step 4

På 4-5 dag skulle surdejen gerne begynde at lugte, boble og smage surt. Du skal helst smage på den for at være sikker på, at processen skrider rigtigt frem. Det smager ikke særlig godt, men det er klart det mest hensigtsmæssige at gøre. Hvis den ikke lugter og bobler endnu, behøves du ikke smage den. Hvis du ikke skal bruge den med det samme, så sæt den på køl med et løst låg. Det er en god idé at holde surdejen lågfri, hvis den er uden for køl og med låg, hvis den er på køl.