Derfor er selvkørende biler fremtiden

Transport og fragt

Du har sikkert hørt det før – den teknologiske udvikling kommer til at overtage flere menneskelige aktiviter og jobs – og især i transportbranchen kommer til at mærke til forandringen, når lastbilchauffører bliver erstattet af selvkørende farttøjer.

Men hvordan kan en teknologi erstatte et menneske, og hvad er fordelen overhovedet? 

 

 

Højtudviklede sensorer

sensorer for selvkørende biler, er hvad sanser er for mennesket. Det dem, vi bruger til at kunne navigere rundt i verden uden at komme til skade – og det er helt det samme for bilen! En selvkørende bils sensorer er så udviklede, at de overstiger menneskets evne – rent opmærksomhedsmæssigt. Det er måske heller ikke så underligt, når man er vant til at høre ordsprog som “Det er menneskeligt at fejle” eller udtryk i retning af “Det er okay at fejle, du er jo ikke en robot”.

En selvkørende bil er udstyret med radarsystemer, som tillader bilen at registrere, hvor langt væk andre biler er, så de ikke kører ind i dem. Radarsystemet understøttes af et kamerasystem, som gør bilen i stand til at skelne mellem forskellige objekter. En selvkørende bil kan derfor ikke bare genkende andre biler. Den kan også registrere, hvis objektet er en cyklist, et menneske eller endda et skilt.

GPS-system

Der er nok mange, der føler sig afhængige af en GPS i bilen, når de skal et nyt sted hen. Det er en selvkørende bil også – den bruger GPS-systemet til at kende sin geografiske placering og udregne ruter til dens destinationer.

Men ligesom vi kan opleve, at vores GPS-system kan miste signalet, kan det samme ske i en selvkørende bil, og hvad gør den så, når den ikke kan tænke?

I disse tilfælder må bilen suppleres af sine avancerede sensorer, som hjælper den til at registrere sin position. De avancerede sensorer kan fx læse skilte, registrere modkørende biler og vejstriber. På denne måde sikrer bilen sin position, samtidig med at undgå uheld.

Machine learning

En selvkørende bil har ikke en hjerne, men det er faktisk tæt på. Selvstyrede biler er udstyret med en avanceret computer, som, ligesom vores hjerne, kan indsamle information over tid og anvende dem, når behovet for det opstår. Bilen vil gennem avanceret machine learning forsøge at udregne forskellige handlingsmønstre i trafikken. Men bilens smarte “hjerne” har også andre funktioner, som fx at genkende et skilt om vejarbejde og sænke farten herefter. Hvis det skulle glippe, vil bilen reagere på de andre bilers færden og indrette sig herefter. Derudover mister en selvkørende bil aldrig overblikket, fordi den ikke forstyrres af ting, som ville forstyrre vores menneskelige hjerne. En bil kan fx godt registrere, hvis der løber en hjort forbi på en mark, samtidig med at være fuld koncentreret om at køre. Det samme kan man ikke (altid) sige om mennesker.

 

Hvorfor er de ikke på markedet endnu?

De selvkørende biler har dog ikke helt indtaget de danske motorveje – endnu. En af grundene hertil er, at man mangler at udvikle en lovgivning omkring selvkørende biler. Problemstillingen ligger i, at man simpelthen ikke ved, hvordan man skal håndtere det, hvis en selvkørende bil kommer ud for et uheld. For hvem dømmer man, når der ikke er et menneske placeret bag bilen? Er det producenten, der skal bedømmes? Er det fair?

Derudover er det heller ikke lovligt for selvkørende biler at færdes på de danske veje, men der arbejdes på et lovforslag omkring det.