Gode råd til dig, der skal til eksamen

Uddannelse og undervisning

Synes du heller ikke altid, det er lige sjovt at gå til eksamen? Måske du bliver meget nervøs, har svært ved at huske, hvad du har læst eller oplever andre forhindringer? Læs med her, hvor vi har samlet en række råd til eksamen, som du forhåbentlig kan drage nytte af. 

 

Fortæl andre, hvad du har læst

Pensum kan omfatte en næsten umenneskelig mængder information, som kan være svære at holde og huske på. Men hvis du fortæller nogen, hvad du har læst, kort tid efter, du har læst det, så husker du det bedre! Og det gør sig gældende i både det lange og korte løb! Undersøgelsen er et par år gammel og stammer fra Canada. Undersøgelsen viser, at genfortælling er langt mere effektivt end et intensivt indlæringsforløb. Hvis du ikke har nogen, der gider høre om videnskabelige artikler og akademiske tekster, så kan du prøve at fortælle det til din kat, blomst, hovedpude, eller simpelthen plage en ven at foregive at lytte. Du får naturligvis mest udbytte, hvis du kan få sparring, men bare det at du skal formulere, hvad du har læst, er enormt givende.

 

Lav vejrtrækningsøvelser

Hvis du bliver meget nervøs inden en eksamen, kan du afhjælpe nervøsiteten gennem vejrtrækningsøvelser. Ud over at det er et smart trick, fordi det ikke kræver andet end dig selv, er det også en meget SU-venlig måde at håndtere sin stress på. Der er flere forskellige vejrtrækningsøvelser, man kan lave. Vi har udvalgt den, vi synes er bedst!

Øvelsen kaldes vekselåndedrættet og går ud på, at man skiftevis trækker vejret ind gennem det ene næsebor og puster ud gennem det andet. Mens du trækker vejret, hvad end det er ind eller ud, gennem det ene næsebor, holder du dig for det andet næsebor med fingeren. Det er ikke noget, du behøves at gøre i lang tid – du kan snildt nøjes med at lave øvelsen et par gange eller i hvert fald gentage øvelsen, indtil du føler dig mere rolig.

Skriv notater i hånden

Ja, det tager længere tid, men det er det værd! Hvis du skriver dine notater i hånden, sætter din viden sig nemlig bedre fast, end når du skriver dem på en computer. Undersøgelser viser, at du har nemmere ved at huske noget, som du skriver ned i hånden. Det kan også være fordi, det tager længere tid at skrive noget i hånden, end det gør at skrive det på en computer. Du er derfor nødsaget til at kigge på ordene i længere tid. Du stifter altså bedre bekendtskab med dem.

 

Skift læseplads

Oplever du at tabe koncentrationen, når du læser til eksamen? Så kan det være, at du skal prøve at skifte læseplads oftere. Det kan give fornyet energi at udskifte omgivelserne omkring en. Tilmed hjælper det også, at man lige kommer op og bevæger sig, når man skal variere mellem sine forskellige læsesteder. Du kan fx skifte mellem at sidde på biblioteket, på en café med en kop kaffe eller bare derhjemme.