Den fysiske beskyttelse af data – hvordan?

IT

Den fysiske sikkerhed

Du ved sikkert, at data kan hackes og derfor skal beskyttes mod hackere. Men vidste du, at der også er en fysisk sikkerhed, som skal overholdes, for at ens data er helt sikret?

For nogle, er tanken om data sikkert noget uhåndterbart. Noget, der foregår inde i en computer, som ikke kræver fysisk udfoldelse. Men sådan er virkeligheden ikke. Data fylder også fysisk, men hvor fylder den fysisk henne? Det gør i den datacentre, som ligger overalt i verden og beskytter data for almene mennesker – såvel som for store virksomheder, som fx Mærsk.

Datacentre lagrer og beskytter data, så det forbliver uforstyrret af ydre faktorer. Data har nemlig brug for fysisk beskyttelse, da det er meget skrøbeligt. Men hvordan beskytter man data mod fysiske omstændigheder?

 

Klima-kontrol

Data er sensitivt over for temperaturer. Hvis det bliver for varmt, kan data smelte og bliver det for kold, tager data også skade. Et datacenter skal derfor være udstyret med en form for klima-kontrol af bedste kvalitet – data er for vigtigt til andet. Lige så vigtigt er det at være forsynet med et ekstra klima-system, fordi det simpelthen er for risikabelt at stole på bare ét system.

Alt kan gå galt – også i et topsikret datacenter, og det er vigtigt at være opmærksom på, så man konstant er forberedt. Af netop denne grund dupliceres alt i et datacenter.

Menneske-kontrol

Præcis som man ikke tager nogen chancer med maskiner, gør man det heller ikke med mennesker – i et datacenter i hvert fald. Af sikkerhedsmæssige grunde registrerer man, hver gang et menneske skal ind i et af centerne. Det er også kun en begrænset mængde mennesker, der har adgang til maskinstuerne, og skal man derind, skal man kunne berette om sit ærinde.

 

Brand-kontrol

Data går (selvsagt) i stykker, hvis der går ild i det. Datacentre er derfor udstyret med røgdetektorer, som er yderst sensitive og hurtigt kan opfange, hvis der er røg et sted. Hvis det alligevel skulle ske, at der kom ildebrand, er mange datacentre udstyret med et system, der kan sænke iltniveauet, så ilden ikke kan leve i rummet.

 

Alarm-kontrol

Den fysiske sikkerhed med vagter, overvågning og alarmer er en stor den af sikkerheden i et datacenter. Der skal gå alarmer, hvis der er nogle batterier, som stopper med at virke, så man straks kan løse problemet. Det er også meget normalt, at der er dieselgeneratorer til rådighed, skulle strømmen gå. Dertil skal der naturligvis være en masse ekstra diesel at hælde på, skulle strømsvigtet vare længe.

På et datacenter i Danmark siges det, at der kan gå mellem 65.000 og 90.000 alarmer om måneden. Tallet giver et ret godt indtryk af, hvor meget sikkerheden fylder på sådan et sted. Det er dog ikke alle alarmer, som skal kontrolleres og rettes op på af mennesker.